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The NC Dispute Resolution Commission (NCDRC) adopted a mandatory continuing 
mediator education (CME) policy in February of 2016 which requires certified, active 
mediators to complete two hours of approved CME on an annual basis.  These FAQs may 
help answer questions that mediators have about the policy and its implementation.   
 
Q. What is the NCDRC’s policy with regard to Continuing Mediator Education (CME)? 
All active MSC and FFS certified mediators must complete two hours of eligible CME prior to certification 
renewal every fiscal year. 
 
Q. Is the completion of CME mandatory? 
Yes.  It is mandatory for all active MSC and FFS certified mediators.  The NCDRC encourages inactive 
mediators to engage in CME activities, but it is not required at this time.  There is no CME requirement for 
mediators certified in the district criminal court mediation program or the Clerk Mediation Program. 
 
Q. What content is eligible for CME credit? 
Content must be related to G.S. §7A-38.1, G.S. §7A-38.4A, Rules of the NC Supreme Court for the 
NCDRC, and for the MSC and FFS Programs, Rules of the NC Industrial Commission, Standards of 
Professional Conduct for Mediators, grievance and disciplinary procedures of the NCDRC, advisory 
opinions adopted to date by the NCDRC, and/or case law updates involving mediation.  
 
Q. Where can I find the text of the NCDRC Continuing Mediator Education Policy? 
You may find the CME policy by visiting www.ncdrc.gov, then click on the “Mediator Toolbox” link. On 
the next screen, then click on the “Continuing Mediator Education Information for Certified Mediators” 
link. 
 
Q. Are there other resources related to the NCDRC CME Policy available to mediators? 
Yes. You may find the “NCDRC Procedures Implementing NCDRC CME Policy”, by visiting NCDRC 
website at www.ncdrc.gov, then click on the “Mediator Toolbox” link. On the next screen, click on the 
“Continuing Mediator Education Information for Certified Mediators” link. 
 
Q. How can I find out about available CME opportunities? 
Go to the NCDRC’s website at www.ncdrc.gov, click on the “Mediator Toolbox” link on the next screen, 
click on the “Continuing Mediator Education Information for Certified Mediators” link. From the next 
screen, click on the “CME Information for Certified Mediators” link. Mediators can also seek information 
from sponsors of programs, such as the NCBA, local bar associations, and the like, about programs that 
have been approved for CME. 
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Q. Will the NCDRC contact me when programs have been approved for CME credit? 
The NCDRC will make every effort to notify its certified mediators of approved CME programs. The 
NCDRC will send emails regarding all programs approved for CME credit, include announcements in its 
newsletter, on Twitter (@NC-DRC) and on LinkedIn (NCDRC) and post them on its website. 
 
Q. When did the policy go into effect? 
The policy went into effect with the renewal period for fiscal year 2017-2018 (July 1, 2017, to September 
30, 2017), a mediator must have completed 2.0 hours of approved CME between October 1, 2015, and 
September 30, 2017, in order to be able to renew his/her certification. In subsequent fiscal years, a mediator 
must complete 2.0 hours of approved CME between July 1 of the fiscal year prior to the current year of 
renewal and September 30 of the year for which you are renewing your certification, or 15 months. 
 
Q. How do I self-report the CME hours that I have completed? 
Mediators will now be able to self-report their CME course(s) during the application renewal process each 
year. Mediators may also self-report their CME hours throughout the year by logging into their mediator 
profile and clicking on the CME course they attended/watched. 
 
Q. What happens if I haven’t completed 2.0 hours of approved CME when it is time to renew 
my certification?  Is there a grace period? 
You will not be able to submit your renewal application until you have completed 2.0 hours of approved 
CME.   Renewal must occur between July 1 and September 30 of the year for which you are renewing your 
certification.  Applications submitted after September 30, of each renewal year will be assessed a $30 late 
fee.   
 
Q. Will there be CME programs available during the renewal period if I haven’t taken 2.0 hours 
of approved CME before July 1? 
Yes.  The NCDRC anticipates and will make its best efforts to ensure that there are sufficient opportunities 
to obtain CME credit during the renewal period, July 1 – September 30 of any given year.  However, the 
NCDRC cannot guarantee the availability of approved programs, and therefore recommends that mediators 
complete their CME requirement prior to the beginning of the renewal period. 
 
Q. I’m dually certified.  How much approved CME must I complete? 
Dually certified mediators are required to complete only 2.0 hours of approved CME each fiscal year. There 
is no additional requirement for mediators holding dual certifications. 
 
Q. I was certified during the current fiscal year.  Will I need to complete 2.0 hours of approved 
CME prior to renewal for the next fiscal year? 
No.  Completion of approved CME is not required for certification renewal in the first year after initial 
certification. 
 
Q. Do I have to take a 2.0 hour course? 
No.  A mediator can take two 1.0 hour courses, or complete NCDRC approved Podcasts totaling 60 minutes 
per CME credit hour.  However, partial-hour credit will not be credited.  If a program is less than one hour, 
it will not be approved.  If a program’s duration is between 1.0 and 2.0 hours, CME credit will be rounded 
down to 1.0 hour.  Podcasts are required to be a minimum of 10 minutes and mediators must complete no 
less than 60 minutes of podcasts to complete 1.0 hour of CME credit. 
 
Q, Do I have to take live programs? 
No.  Live programs, video replays, webinars, and on demand/online programs, if approved, will qualify. 
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Q. Can I receive CME credit if I am a presenter at an approved CME program? 
Yes. A presenter can receive an hour of CME credit for each hour she or he presents at an approved CME 
program. A podcast presenter will receive minute for minute credit, rounded down to the nearest 10-minute 
increment. The presenter will also receive an hour for hour teaching credit for all CME program courses, 
and a minute for minute teaching credit for all CME podcasts taught. 
 
Q. Will programs approved for CME credit also be approved for CLE credit by the NC State 
Bar? 
In general, yes.  An application for CME credit will not be approved unless the State Bar has approved the 
program for CLE credit.  However, some on demand programs which are replays of live programs which 
were approved and then taped by NCAOC most likely will not be separately approved for CLE credit.  
Attorneys should check with the State Bar about the possibility of self-reporting attendance at such 
programs. The NCDRC may disseminate information about programs conditionally approved for CME 
credit with the caveat that State Bar approval for CLE credit is pending. 
 
Q. Will podcasts approved for CME credit also be approved for CLE credit by the NC State 
Bar? 
No.  Podcasts will not qualify for CLE credit through the NC State Bar.  Podcasts will only provide CME 
credit. 
 
Q. Will the NCDRC assess a fee per hour of CME taken? 
No.  There are no fees assessed by the NCDRC for approved CME hours completed.  The only fee is the 
registration fee, if any, assessed by the sponsor of the program.   
 
Q. Can I carry-over extra CME hours to another year? 
No.  There is no carry-over from year to year.  However, after renewal for a given fiscal year, you may take 
additional CME prior to the expiration of the renewal period and receive credit.    
 
Q. Why aren’t topics such as mediation theory and techniques eligible for CME credit? 
Because of a rise in ethical complaints against mediators the NCDRC intentionally approved a narrow 
policy that would focus on program enabling legislation, program rules, and matters of ethics. 
 
Q. Will the NCDRC continue to post additional educational resources and programs related to 
mediation even though they are not eligible for CME credit? 
Yes.  Two hours is a minimum requirement for mandatory CME.  The NCDRC encourages mediators to 
attend additional seminars and workshops, to continue reading resources on mediation, to allow observers, 
and to engage in other educational activities related to mediation whether or not said activity is approved 
for CME credit. 
 
Q. If I take a program on mediation out-of-state can it be eligible for CME credit? 
It is unlikely that an out-of-state program would be able to meet the narrow criteria of the content that would 
be approved for credit under the NCDRC CME Policy. 
 
Q. If I have additional questions, who do I contact? 
You can email the NCDRC at DRCMediators@nccourts.org or call the office at 919-890-1415. 
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