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         Mediated settlement conference program rules require that all mediators be trained in basic 
mediation theory, processes, and techniques and that all mediators demonstrate familiarity with North 
Carolina statutes, rules, and practices governing mediated settlement conferences (MSC/FFS/Clerk Rule 
8).  To that end and in the interest of protecting both the public and the courts, the Commission has 
adopted this Policy.  This Policy is intended to ensure that all mediators certified by the Commission are 
current in their understanding of the mediation process and are familiar with their role as mediator, 
including understanding their case management responsibilities and ethical obligations as a mediator for 
the North Carolina courts.  This Policy applies to: 

 

 Original applications for certification in which the 40 or 16-hour training program required by 
MSC Rule 8.A or FFS Rule 8.A(2) is completed more than three (3) years prior to submission of 
the application;  

 Applications filed by applicants for the MSC and/or FFS programs whose mediator training was 
completed in another state; and 

 Original applications for certification in the Clerk program in which the 10-hour training program 
required by Clerk Rule 8.B was completed more than ten (10) years prior to submission of the 
application. 

 

I.     ORIGINAL APPLICATIONS FOR FFS AND MSC CERTIFICATION SUBMITTED WITH DATED TRAINING. 

A. Training completed less than three years prior to application for mediator certification. 

 An applicant for MSC or FFS certification whose training was completed less than three years 
prior to application shall be required to verify on the application that the applicant has read and studied 
current versions of the enabling legislation, program rules, Standards of Professional Conduct for 
Mediators, Advisory Opinion Policy, and all advisory opinions adopted to date. 
 

B.  Training completed more than three years but less than seven years prior to application for 
mediator certification. 

 

DRC Dated and Out-of-State Training Policy   
(Adopted by the Dispute Resolution Commission on July 14, 2006; revised on February 27, 

2015, and September 15, 2017.) 



2 
 

A Commission approved 40 or 16-hour (if the applicant is already certified as either an MSC or 
FFS mediator) training program completed more than three years but less than seven years prior to the 
date of application for certification, shall be deemed to be dated training pursuant to MSC Rule 8.D and 
FFS Rule 8.E and the applicant shall, in the discretion of Commission staff, be required to either: 

 

 1.  provide a letter stating that s/he has studied, and is familiar with current versions of the 
statutes, program rules, and Standards of Professional Conduct for Mediators, the 
Commission’s Advisory Opinion Policy, and all advisory opinions adopted to date by the 
Commission for the program for which s/he seeks certification; or  

 2. attend a 16-hour supplemental training course or those portions of a North Carolina 
approved 40-hour training program wherein the statutes, rules, and practice governing 
mediated settlement are discussed and complete the exam required by MSC Rule 9.A(8) 
or FFS Rule 9.A(11), as applicable. 

                3.           In determining whether the applicant shall complete (1) or (2) above, staff shall  
 consider:  
 

 a.         The time frame since training was completed; 
       b.         The number of policy, rule or other changes in the program that have occurred  
                    since training; 
       c.          Whether the applicant has attended any courses or other educational activities  
                    focused on the mediation process and NC program statutes, rules, and practice  
                    since the date of completion of his/her 40 or 16-hour training program,      
      d.          Whether the applicant has been attending mediations as, e.g., an attorney  
                    advocate or insurance adjuster, since the date of completion of his/her 40 or 16- 
                    hour training program; and  
    e.           Whether the applicant has been actively mediating since the date of completion  
                  of his/her 40 or 16-hour training program, e.g., mediating for a community  
                  mediation center, mediating family disputes, or mediating disputes pre-litigation.   

 

4. The applicant will need to provide evidence in satisfaction of 3(a)-(e) above, e.g., a CLE 
record, other record of attendance at training, and/or identification of mediations attended or 
cases/disputes mediated.  Applicant must also comply with all requirements set forth in section C below. 

 
       C. Training completed more than seven but less than twelve years prior to application for 
mediator certification. 
 

  A Commission approved 40 or 16-hour (if the applicant is already certified as either an MSC or 
FFS mediator) training program completed more than seven, but less than twelve years prior to 
application for certification, shall be deemed to be dated training pursuant to MSC Rule 8.D and FFS Rule 
8.E and the applicant shall be required to attend a Commission approved 16-hour supplemental training 
course or those portions of a 40-hour training program wherein the statutes, rules, and practice 
governing mediated settlement are discussed and to complete the exam required by MSC Rule 9.A(8) or 
FFS Rule 9.A(11), as applicable, and complete additional requirements as set forth in Section IV below. 
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       D. Training completed more than twelve years prior to application for mediator certification. 

 

A Commission approved 40 or 16-hour (if the applicant is already certified as either an MSC or 
FFS mediator) training program completed more than twelve years prior to date of application for 
certification, shall be deemed dated and not in compliance with MSC/FFS Rule 8.  The applicant shall be 
required to complete a full forty-hour Commission approved course, unless the applicant can 
demonstrate that s/he has been actively involved in the process of mediation during a substantial 
portion of the twelve year period.  An applicant who can demonstrate such ongoing involvement with 
the process shall be required to attend a North Carolina approved 16-hour supplemental course or 
those portions of a 40-hour training program wherein the statutes, rules, and practice governing 
mediated settlement are discussed, and to complete the exam required by MSC Rule 9.A(8) or FFS Rule 
9.A(11), as applicable, and complete the additional requirements set forth in Section IV below.   In 
making a determination as to which course shall be required, staff may consider those factors set forth 
in I.B(3) above. 

 

       E.  Training completed by applicants for dual certification.  

 

An applicant for dual certification shall complete additional training consistent with the 
timeframes set forth in I-III above.  However, an applicant seeking dual certification shall be required to 
complete only one 16-hour course, i.e, either a 16-hour MSC or FFS training, and to complete the exam 
required by MSC Rule 9.A(8) or FFS Rule 9.A(11), as applicable, and to provide a letter certifying that 
s/he has read and studied current versions of the statutes and rules of the program for which s/he will 
NOT be taking a 16-hour training course.  However, if any of the training submitted is more than twelve 
years old at the time of application, such applicant shall be required to complete either a full 40-hour 
MSC or FFS training program and provide a letter certifying that s/he has read and studied current 
versions of the statutes and rules of the program for which s/he will NOT be taking a 40-hour training 
course, unless the applicant can demonstrate that s/he has been actively involved in the process of 
mediation during a substantial portion of the twelve year period.  An applicant who can demonstrate 
such ongoing involvement with the process shall be required to attend a North Carolina approved 16-
hour supplemental course or those portions of a 40-hour training program wherein the statutes, rules, 
and practice governing mediated settlement are discussed, and to complete the exam required by MSC 
Rule 9.A(8) or FFS Rule 9.A(11), as applicable, and complete the additional requirements set forth in 
section C below.   In making a determination as to which course shall be required, staff may consider 
those factors set forth in I.B(3) above. 

 

II. MSC OR FFS TRAINING COMPLETED OUTSIDE NORTH CAROLINA.  

  A.   MSC Training.    
 
             Training completed in another state and submitted in satisfaction of MSC Rule 8.A must be a 
sustained, comprehensive training program of at least 40-hours duration and intended to prepare the 
attendee to mediate in a trial court mediation program.  The training must also substantially comply 
with the curriculum set forth in MSC Rule 9.A and guidelines adopted by the Commission clarifying those 
curriculum requirements.   
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       B.   FFS Training.   
 
             Training completed in another state and submitted in satisfaction of FFS Rule 8.A (2), may be 
either:  

 

                 1.  a sustained, comprehensive family and divorce mediation training program of at least 40 
                      hours duration approved by ACR, or  

                 2.   a sustained, comprehensive family and divorce mediation training program of at least 40  
                      hour duration which substantially complies with the curriculum set forth in FFS Rule 9.A and  
                      guidelines adopted by the Commission clarifying those curriculum requirements.  

  

       C.   Training deemed substantially compliant.   
 
              Training programs not approved by the Commission and offered outside North Carolina do not 
usually include discussion of North Carolina statutes, rules, and practice governing mediated settlement 
conferences.  An applicant completing such training may apply to the Commission for partial credit by 
submitting a detailed agenda, a list of trainers, and, if available, biographical information on the trainers, 
to the Commission’s office with a request that part of the program s/he attended be deemed 
substantially compliant with the curriculum set forth in MSC Rule 9.A or FFS Rule 9.A, as applicable, and 
guidelines clarifying the curriculums.  If the agenda does not specify, the applicant shall indicate who 
sponsored the training, the type of cases s/he was being trained to mediate and the duration and dates 
of the training.  The applicant may also indicate whether s/he was approved, registered, certified, or 
otherwise qualified to mediate in another state, the date s/he was so qualified and the approximate 
number of cases s/he has mediated to date. The Commission’s office may request any additional 
information it needs in order to make its determination.   

 

 An applicant whose training is found to be substantially compliant in part, although not North 
Carolina focused, or is deemed substantially compliant with the Rule 9.A curriculum, but is determined 
to be dated pursuant to Section I above, shall be required to attend a 16-hour supplemental training 
course or those portions of a North Carolina approved 40-hour training program wherein the statutes, 
rules, and practice governing mediated settlement, and the Standards of Professional Conduct for 
Mediators, are discussed, and to complete the exam required by MSC Rule 9.A(8) or FFS Rule 9.A(11), as 
applicable.   Such an applicant seeking dual certification shall be required to complete only one 16-hour 
course, i.e, either a 16-hour MSC or FFS training, and to complete the exam required by MSC Rule 9.A(8) 
or FFS Rule 9.A(11), as applicable, and to provide a letter certifying that s/he has read and studied 
current versions of the statutes and rules of the program for which they will NOT be taking a 16-hour 
training course. In addition, the applicant shall complete all other requirements for certification set forth 
in both the MSC and FFS program rules and Section IV below. 

 

        D.  Training  not deemed substantially compliant.   
 
              If the out-of-state training cannot be deemed substantially compliant with the MSC or FFS Rule 
9.A curriculum, as applicable, or was completed more than 12 years prior to the date of application, the 
applicant shall be required to complete a full forty-hour Commission approved course unless the 
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applicant can demonstrate that s/he has been actively involved in the process of mediation during a 
substantial portion of the twelve year period.  An applicant who can demonstrate such ongoing 
involvement with the process shall be required to attend a North Carolina approved 16-hour 
supplemental course or those portions of a 40-hour training program wherein the statutes, rules, and 
practice governing mediated settlement are discussed, and to complete the exam required by MSC Rule 
9.A(8) or FFS Rule 9.A(11), as applicable, and to complete the additional requirements set forth in 
Section IV below. In making a determination as to which course shall be required, staff may consider 
those factors in I.B(3) above. 
 
III.    APPLICANTS FOR CLERK CERTIFICATION IN GUARDIANSHIP AND ESTATE MATTERS WITH DATED 
CLERK TRAINING.  

        A. Training completed less than ten years prior to application. 

An applicant for Clerk certification in estate and guardianship matters whose training was 

completed less than ten years prior to application shall be required to verify on the application that the 

applicant has read and studied current versions of the enabling legislation, program rules, Standards of 

Professional Conduct for Mediators, Advisory Opinion Policy, and all advisory opinions adopted to date. 

         B. Training completed more than ten years prior to application. 

 A Commission approved 10-hour Clerk training program completed more than ten years prior 
to date of submission of an application for certification shall be deemed dated and not in compliance 
with Clerk Rule 8.B.  The applicant shall be required to complete a full 10-hour Commission approved 
Clerk training program in estate and guardianship matters.  

 

 IV.  OTHER REQUIREMENTS.   
 
              In addition to meeting training requirements, applicants must also meet all other requirements 
for certification or certification reinstatement set forth in Commission rules, including:   

 A.     Complete and file with the Commission’s office a current application for each certification 
or reinstatement of a certification sought; 
 
 B.      Meet all the training, professional, experience, and other requirements currently in effect 
for each certification or reinstatement of certification sought;  
 
 C.     Be of good moral character and fit to practice as a mediator (all certification applicants 
must undergo a background check); and 

 
 D.   Pay the pro-rated certification fee(s) for the program(s) for the fiscal year for which the 
applicant seeks reinstatement. 

 

V.  Commission staff may, as they deem appropriate, interpret the provisions of this policy broadly.     
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