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QUESTION:

Counsel in a personal injury action issues a subpoena duces tecum for medical records to a records
custodian during discovery and submits a Health Insurance Portability and Accountability Act
(HIPAA) order for a judge to sign so the records custodian may provide the records. May a judge
enter such an order without the consent of the opposing party or without a motion and notice
providing the opposing party an opportunity to be heard?

Counsel from another state, litigating a personal injury action outside of North Carolina, submits a
subpoena along with a HIPAA order for the production of medical records. May a judge enter the
order and/or sign the subpoena without the consent of the opposing party, without a motion and
notice providing the opposing party an opportunity to be heard, or an order issued by a judge of the
forum state requesting the issuance of an order in North Carolina?

COMMISSION CONCLUSION:

The Judicial Standards Commission determined, within the context of a civil proceeding, a judge
may not ethically enter an ex parte order under HIPAA for the production of medical records by a
records custodian, unless an ex parte procedure is expressly authorized by statutory or case law. An
order is not considered to have been issued ex parte if it is entered with the consent of all parties, or
all parties are provided proper notice and have an opportunity to be heard.

DISCUSSION:

In the current inquiry, the term ex parte refers to a judicial act taken for the benefit of one party
without notice to, and an opportunity to be heard by all other parties to that case. Canon 3A(4) of
the Code of Judicial Conduct provides: "A judge should accord to every person who is legally
interested in a proceeding, or the persons's lawyer, full right to be heard according to law, and except
as authorized by law, neither knowingly initiate nor knowingly consider ex parte or other
communications concerning a pending proceeding."

The North Carolina State Bar has stated clearly in 2001 Formal Ethics Opinion 15, that a lawyer
should not approach a judge with an ex parte request unless he/she is prepared to give the judge the
specific legal authority for the ex parte relief. The opinion provides that the authorization for ex
parte communication “may not be inferred by the absence in the statute or case law of a specific
statement requiring notice to the adverse party or counsel to the ex parte communication.”

In light of the above, it is incumbent upon a judge to determine whether HIPPA specifically
authorizes an ex parte procedure for the release of medical records.



Reference:

North Carolina Code of Judicial Conduct
Canon 3A(4)

NC State Bar 2001 FEO 15



