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N.C. Gen. Stat. §7A-38.2(b) provides, "The administration of mediator certification, 

regulation of mediator conduct, and decertification shall be conducted through the 

Dispute Resolution Commission, established under the Judicial Department."  On August 

28, 1998, the Commission adopted an Advisory Opinions Policy encouraging mediators 

to seek guidance on ethical dilemmas that arise in the context of their mediation practice.  

In adopting the Policy and issuing opinions, the Commission seeks to educate mediators 

and to protect the public. 

 

 

Concern Raised 

 
Prior to a family financial settlement conference, an attorney received a Mediation 

Agreement from his client’s court-appointed, family financial mediator.  The attorney  

asks whether a mediator may, by the terms of an Agreement, modify program rules or the 

Standards of Professional Conduct for Mediators?  This Opinion applies to situations 

where the parties fail to select a mediator and the court is required to appoint a mediator 

pursuant to the Rules.  

 

Advisory Opinion 
 

In 1995, after determining that the Mediated Settlement Conference Program would be 

continued and expanded statewide, the Court’s first order of business was to create the 

Dispute Resolution Commission for the purpose of certifying and regulating mediators.  

The Court and General Assembly agreed that program rules, certification requirements, 

standards of conduct and enforcement procedures were essential for a program in which 

parties were being ordered not only to participate, but to compensate their mediator.   

Absent such a framework, the Court could not ensure program credibility or protect the 

public.   

 

Any agreement containing terms that modify or run counter to program rules and the 

Standards, violates the intentions of the General Assembly, Court and Commission in 

creating a framework to govern program operations and the conduct of mediators.  

Moreover, the Mediation Agreement in question disregards the pledge the certified 

mediator made pursuant to FFS Rule 8.F which requires all applicants for family 

financial certification to agree to adhere to the Standards of Conduct and the court’s 

Order referring the case to family financial settlement which provided that the conference 



was to be conducted in accordance with the Rules for the Family Financial Settlement 

Program.  

 

Specifically, the Mediation Agreement provided for the court-appointed family financial 

mediator: 1) to charge a $150.00 administrative fee; 2) to be reimbursed for any costs he 

incurs in quashing a subpoena served on him by one of the parties; 3) to give to the 

parties the “right” to discontinue the mediation at any time; 4) to freely express his 

opinions on the parties’ respective legal positions and to simultaneously serve as both 

their mediator and neutral evaluator; and 5) to discuss information disclosed in mediation 

with others, provided the parties give him written permission to do so.  All the above 

provisions would modify, if not violate, existing provisions of the program rules or 

Standards. 

 

The Commission also notes that the Agreement in question provides that while the 

mediator will explain the mediation process to the parties at the beginning of the 

conference, he will not normally permit the attorneys to make opening statements.  He 

suggests that, in his experience, such statements contribute to a hostile atmosphere.  

Rather than opening statements, the mediator indicates that he will ask the parties and 

their attorneys questions about the issues they wish to address.   While this is not a 

modification of the Rules per se, the Commission believes this language raises a practice 

issue.  The opening session is designed to serve to two purposes.  First, it gives the 

mediator an opportunity to explain the mediation process and the role of the mediator to 

the parties and their lawyers.  Second, it give the parties the opportunity to sit down 

together and, perhaps for the first time, hear one another’s perspective on the facts and 

legal issues in dispute. 

 

FFS Rule 6.A (1) clearly states that the mediator is in control of the conference.  A 

mediator has latitude, consistent with rules and standards, to conduct the proceeding as he 

or she sees fit.  However, the Commission suggests that it may be important to the 

attorneys and parties to have an opportunity to address one another directly and to give 

each other their perspective on the dispute.  This contributes to the sense that they have 

had an opportunity to state their case in their own terms and to heard by the other side 

and the mediator.  Simply answering the mediator’s questions, may not permit a party the 

same opportunity to present the full picture as he or she sees it or to emphasize the issues 

and points that party feels are most important to them. 

 


