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N.C. Gen. Stat. §7A-38.2(b) provides, "The administration of mediator certification, 

regulation of mediator conduct, and decertification shall be conducted through the 

Dispute Resolution Commission, established under the Judicial Department." On August 

28, 1998, the Commission adopted an Advisory Opinions Policy encouraging mediators 

to seek guidance on ethical dilemmas that arise in the context of their mediation practice. 

In adopting the Policy and issuing opinions, the Commission seeks to educate mediators 

and to protect the public. 

 

Concern Raised 

 
The North Carolina Bar Association Dispute Resolution Section’s Pro Bono Committee 

asks whether a certified mediator may hold him or herself out as willing, if voluntarily 

selected, to mediate without charge or at a reduced charge for parties represented by legal 

service organizations for the indigent.  The Section reports that legal aid organizations 

have asked the Section to assist it in identifying and assembling a panel of mediators who 

are willing to volunteer their services to assist their clients.  The Section believes it is 

important for mediators to be involved in efforts to serve those who are unable to pay, 

and it asks the Commission whether mediators, consistent with program rules and the 

Standards of Professional Conduct for Mediators, may volunteer to work bro bono or at 

reduced fees in such cases and in other disputes in which one or more of the parties are, 

or appear to be, indigent.    

 

Advisory Opinion 

 
North Carolina’s mediated settlement conference programs were designed to be “party-

pay,” meaning that the parties would directly compensate the mediator for his or her 

services.  The party pay system has served our programs, courts and citizens well in that a 

cadre of talented mediators has developed over time and mediated settlement is now 

widely available in all our judicial districts.  Though the party pay concept has been 

fundamental to the establishment, expansion and success of our programs, the 

Commission has always been mindful that, in creating a system funded by the parties, it 

has an obligation to insure that those who lack funds are not denied services.   To that 

end, the original program rules provided that mediators participating in court-based 

programs must make their services available to indigent parties without charge. To 

reinforce this notion, applications for mediator certification require applicants to 

expressly agree to waive their fees with respect to indigent parties.   

 



The Commission has never wavered in its commitment to those the court has determined 

are unable to pay and fully expects that all mediators, likewise, will take their obligation 

toward indigent parties seriously.  Nevertheless, the Commission appreciates the desire of 

legal aid organizations to identify and assemble a panel of mediators who have expressed 

a particular willingness to work with their clients.  Therefore, consistent with program 

rules and the Standards of Professional Conduct for Mediators, mediators may assist the 

clients of organizations providing legal services for the indigent, and other indigent 

clients, by agreeing to mediate their disputes, if voluntarily selected, without charge or at 

a reduced rate, under the following guidelines: 

 

1.  A mediator may waive his/her fees, in whole or in part, for one or all parties to a 

dispute even if the resolution of the dispute generates funds for the indigent client. 

Consistent with Standard VII.D, a mediator can not condition waiver of the fee upon the 

outcome of the dispute or case nor decide to assess a previously waived fee once a 

settlement in favor of the indigent party has been mediated. 

 

2.  Waiver in whole or in part for one or all parties does not require a court determination 

of indigency. 

 

3.  Consistent with Standard II, if the mediator agrees to waive a fee in whole or in part 

for one party, that fact must be disclosed to the opposing party as soon as practicable 

before the mediation.  The purpose of the disclosure is to avoid any appearance of 

partiality. 

 

4.  If a mediator has a personal policy of waiving all or a portion of his/her fee for an 

indigent client, the mediator shall make that policy known to the other party(ies) before 

the parties negotiate whether the entire fee will be paid by parties other than the indigent 

client. An attempt to negotiate or shift the fee to other parties under these circumstances 

appears to give the mediator a stake in the settlement and engenders the perception of 

partiality.  

 

5.  A mediator may make it known to a legal service organization that the mediator is 

willing, if designated, to mediate without charge or at a reduced charge for the clients of 

legal services organizations for the indigent.  The mediator’s name may appear on a panel 

of available mediators for legal services.  However, a mediator who has agreed to serve at 

no charge or a reduced charge is under no obligation to mediate a dispute in which s/he is 

selected, particularly if s/he has been called upon to mediate without charge on numerous 

occasions.     

 


