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N.C. Gen. Stat. §7A-38.2(b) provides, “[t]he administration of mediator certification, 

regulation of mediator conduct, and certification shall be conducted through the Dispute 

Resolution Commission, established under the Judicial Department.” On August 28, 

1998, the Commission adopted an Advisory Opinions Policy encouraging mediators to 

seek guidance on dilemmas that arise in the context of their mediation practice. In 

adopting the Policy and issuing opinions, the Commission seeks to educate mediators and 

to protect the public. 

 

Concern Raised 

 
A party-selected, certified family financial mediator postponed a family financial 

settlement conference because a party advised him that she did not have the funds to pay 

his required $500.00 advance deposit.  The party’s attorney filed a Motion to Dispense 

With Mediated Settlement Conference based upon his belief that his client could not 

afford mediation.  A district court judge later determined that the party did not have the 

funds to pay her share of the mediator’s fee and granted the Motion to Dispense.  This 

opinion addresses three issues:  1) whether the Family Financial Settlement Conference 

(FFS) Rules permit the mediator to charge an advance deposit for his mediation services, 

2) whether it was appropriate for the mediator to refuse to conduct the conference on the 

basis that the party could not pay, and 3) whether the court should dispense with 

mediation when it determines that a party is unable to pay her share of the mediator’s 

fee?   

   

 

Advisory Opinion 

 
1)  Do the FFS Rules permit the mediator to charge an advance deposit for his services as 

a mediator? 

 

FFS Rule 7.A provides that, “When the mediator is selected by agreement of the 

parties, compensation shall be as agreed upon between the parties and the mediator.”  

 

Since the mediator in this scenario was party-selected, the terms of his compensation 

are governed by that agreement.  Thus he could require an advance deposit on his 

eventual fees.  The terms for a court-appointed mediator, by contrast, are set out in 

their entirety in FFS Rule 7 and may not be varied by agreement.   

 



 

However, once the mediator has entered into a contractual relationship with the 

parties and has begun the scheduling process, FFS Rule 8.I, which limits the fee 

arrangement if a party claims inability to pay, applies.  Thus, a mediator, who is 

selected by the parties and charges an advance deposit, should proceed with caution 

and should keep in mind the provisos in this opinion. 

 

   

2) Was it appropriate for the mediator to refuse to conduct the conference on the basis 

that the party could not pay the advance deposit? 

 

FFS Rule 7.A allows the parties and the mediator to agree on the terms of the 

mediator’s compensation and to change any of the provisions of that rule which are 

applicable to court-appointed mediators.  However, mediators are also governed by 

FFS Rule 8.I, which requires certified mediators, whether party-selected or court-

appointed, to accept as payment in full of a party’s share of the mediator’s fee such 

amount as determined by the court pursuant to FFS Rule 7.   

 

The mediator’s duty is to schedule and hold the mediated settlement conference (see 

Rule 6.B(5)).  Thus, ordinarily, it is inappropriate for the mediator to delay holding 

the conference because s/he determines that a party claims an inability to pay the 

mediator’s fee, even when the party agreed to make an advance deposit.  The only 

time it is appropriate to delay the conference is to give the party time to ask the court 

to determine whether s/he has the ability to pay the mediator’s fee if program rules 

allow that motion prior to the conference. 

 

Superior Court Mediated Settlement Conference (“MSC”) Rule 7.D. makes clear that 

the court will hear the motion only after the case has been settled or tried.  Thus, in a 

Superior Court case, that motion will be heard after mediation and the mediator 

should proceed with scheduling and holding the conference.  No delay in scheduling 

or holding the conference should occur simply because the mediator learns that a 

party will not pay his/her advance deposit.  Indeed, the mediator’s fee may not be 

paid by that party at all if the court determines that the party is unable to pay his/her 

share of the fee.   

 

The rule is a bit different in the FFS program in District Court.  There is no 

requirement in Rule 7.E that the court delay hearing a motion for relief from the 

obligation to pay the mediator’s fee until the conclusion of the case.  This difference 

was created by the drafters of the rule in recognition of a greater occurrence of such 

motions in equitable distribution (“ED”) cases and in light of the fact that other means 

of relief are available in that program. 

 

In particular, the court has the power in the FFS program to require that the 

mediator’s fee be paid out of the marital estate.  Thus, if a party is found to be unable 

to pay in an ED case, but the marital estate can afford to pay the entire mediator’s fee, 

the mediation could proceed with one party not paying, but the mediator getting 

his/her entire fee.  It is appropriate, then, for a mediator to delay the conference in an 



 

ED case, but only to allow time for a party to seek a ruling from an appropriate judge 

as to his/her ability to pay.  However, because it is possible in both the MSC and FFS 

programs to delay that motion until after the settlement conference, the mediator may 

not delay it to enforce, in effect, an advance deposit term of his/her agreement with 

the parties in the face of a party’s claim of inability to pay. 

 

There is obvious tension between FFS Rule 7 which allows the parties and the 

mediator to set the terms of the mediator’s fee by agreement, FFS Rule 6 which 

requires that the mediator schedule and hold the conference, and FFS Rule 8 which 

requires mediators to mediate cases with indigent litigants as a term of the mediator’s 

certification.  That tension is resolved in this instance by requiring that the mediator 

schedule and hold the conference in the face of a claim of inability to pay. 

 

3. Should the court dispense with mediation when it determines that a party is unable to 

pay her share of the mediator’s fee?  

 

FFS Rule 1 does not state the grounds or factors the court should apply in ruling on a 

motion to dispense with mediation.  However, the drafters made a clear policy choice 

in the rules that litigants would not be exempted from the requirement of mediation 

simply because they were indigent or because they lived a long distance from the site 

of the mediation.  In return, they drafted a section of FFS Rule 7 to provide for 

participation in this pre-trial settlement program without costs and they drafted a 

section of FFS Rule 4 to provide for participation by electronic or other means than 

physical attendance. 

 

In the FFS program, there are three methods by which indigent litigants may 

participate without costs: 1) the party is relieved entirely of the obligation to pay a 

share of the mediator’s fee; 2) the court conducts a judicial settlement conference 

without cost to anyone; and 3) the court requires that the full mediator’s fee be paid 

out of the marital estate.  

 

An FFS Rule 1 motion to dispense with mediation should not be allowed simply due 

to a party’s inability to pay or a party’s remote location.  It certainly should not be 

used to resolve the dilemma faced by the mediator in this scenario whose fee 

agreement called for an advance deposit.  If the court finds that the party is indigent, 

it should simply say so and employ one of the tools at its disposal to let that party 

participate in the mediation.  The mediator may not collect all of his/her fee, but that 

is as it should be under the terms of the mediator’s certification found in FFS Rule 8.   

 

 

  


