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N.C. Gen. Stat. §7A-38.2(b) provides, “[t]he administration of mediator certification, 

regulation of mediator conduct, and certification shall be conducted through the Dispute 

Resolution Commission, established under the Judicial Department.” On August 28, 

1998, the Commission adopted an Advisory Opinions Policy encouraging mediators to 

seek guidance on dilemmas that arise in the context of their mediation practice. In 

adopting the Policy and issuing opinions, the Commission seeks to educate mediators and 

to protect the public.  

 

Concern Raised 

 
One of the parties to a court-ordered superior court mediation is a corporation.  An officer 

of the corporation filed the answer and several motions relating to discovery on behalf of 

the corporation.  No outside counsel has made an appearance on behalf of the 

corporation.  The attorney for one of the other parties informed the mediator assigned to 

the case that he would not participate in the mediation unless the corporation obtained 

legal counsel to participate in the mediation.  Mediator now asks what he should do if the 

corporation does not have an attorney present for the mediation.  He also asks whether, if 

he convenes the conference and allows the corporate officer to negotiate on the 

corporation’s behalf, he would be facilitating the unauthorized practice of law.   

 

Advisory Opinion 

 
The mediator has a duty to serve as a neutral facilitator of the parties’ negotiations.  

Public policy encourages the process of bringing the parties together.  While parties and 

their attorneys are required to attend pursuant to rules promulgated by the Supreme 

Court, the mediator is not required to police attendance issues.  The mediator should 

proceed to hold the conference, facilitate the parties’ negotiations, and report to the court 

those individuals who were present at the conference.  The parties should direct any 

questions about attendance to the court.   

 

N.C. Gen Stat. §84-5 prohibits a corporation from practicing law, and case law 

interpreting the statute, with certain exceptions, holds that a non-attorney employee of a 

corporation may not litigate on behalf of a corporation.  Furthermore, Rule 5.5(d) of the 

North Carolina Rules of Professional Conduct prohibits a lawyer from assisting another 

person in the unauthorized practice of law.  Serving as a mediator, however, is not the 

practice of law, and therefore, as long as the lawyer mediator is acting as a mediator 

consistent with court-ordered program rules and the Standards of Professional Conduct 



for Mediators, the mediator will not be assisting in the unauthorized practice of law by 

conducting the settlement conference as ordered by the court, and would not be in 

violation of Rule 5.5(d) by doing so.  Absent an order of the court dispensing with the 

mediation, the mediator should hold the conference as originally ordered by the court.   

 

In an effort to help the parties make informed decisions about attendance, and to help 

make their time spent at mediation more productive, mediators are encouraged to engage 

the parties (whether together or separately) in conversation about attendance issues.  

Mediators may help the parties become aware of the attendance requirements, raise 

questions about the consequences of the parties’ decisions regarding attendance, help the 

parties identify persons who need to be a part of their team’s discussions and negotiations 

at mediation, and help the parties identify the appropriate officials who may meet the 

attendance requirements. 

 

This scenario also presents a “best practice” issue.  Questions about attendance often 

arise before mediation is scheduled or held, and such disputes can become highly charged 

and confrontational.  Mediators who go beyond the suggestions discussed above and take 

a position on an attendance issue may find themselves in an adversarial relationship with 

one or more parties.  If there are concerns of lack of impartiality, the mediator may be in 

violation of Standard II, which requires the mediator to maintain impartiality toward the 

parties, and pursuant to Standard II.C, may be required to withdraw.  Additionally, if the 

mediator gives legal advice about attendance issues, this would violate Standard VI, 

which requires the mediator to limit himself or herself solely to the role of mediator, and 

instructs the mediator not to give legal or other professional advice during the mediation.  

Ultimately, as noted above, the parties should address attendance questions to the court.        

 

 
 


