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N.C. Gen. Stat. §7A-38.2(b) provides, “[t]he administration of mediator certification, regulation of 

mediator conduct, and certification shall be conducted through the Dispute Resolution Commission, 

established under the Judicial Department.” On August 28, 1998, the Commission adopted an Advisory 

Opinions Policy encouraging mediators to seek guidance on dilemmas that arise in the context of their 

mediation practice. In adopting the Policy and issuing opinions, the Commission seeks to educate 

mediators and to protect the public. 

Concern Raised 
During a divorce mediation, an attorney asserted that evidence of offers made and rejected in mediation 

could be used later in the same action to support a motion for attorney's fees.  The mediator inquired if 

this was correct, should he be so informing future mediation clients.  The mediator's second question was 

whether his notes related to offers and counter-offers be used as evidence for this same purpose.  

 

Advisory Opinion 
May offers and proposals be used as evidence for attorney's fees in the same action? 

  

No.  

 

G.S. § 7A-38.4A, Settlement procedures in district court actions, provides:  

(j) Evidence of statements made and conduct occurring in a mediated settlement conference or 
other settlement proceeding conducted under this section, whether attributable to a party, the 
mediator, other neutral, or a neutral observer present at the settlement proceeding, shall not be 
subject to discovery and shall be inadmissible in any proceeding in the action or other civil actions 
on the same claim, except: 
(1) In proceedings for sanctions under this section; 
(2) In proceedings to enforce or rescind a settlement of the action; 
(3) In disciplinary proceedings before the State Bar or the Dispute Resolution Commission; or 
(4) In proceedings to enforce laws concerning juvenile or elder abuse. 
. . . No evidence otherwise discoverable shall be inadmissible merely because it is presented or 

discussed in a settlement proceeding. 



While what a judge may or may not admit as evidence in a specific matter is beyond the purview of this 

Commission, this statute declares that statements made (offers or proposals) shall be inadmissible in any 

proceeding in the action or other civil action on the same claim.  Whether a petition for attorney's fees is 

a "proceeding in the [same] action" or "other civil action on the same claim", such a petition is clearly 

within the reach of this statute.  There are four exceptions in the statute, but they are unavailing in this 

instance.  Whether the offers were made orally, in writing, made face to face or conveyed by the mediator, 

they are clearly "statements made and conduct occurring in a mediated settlement conference" and are 

therefore "inadmissible in any proceeding in the action or other civil actions on the same claim". 

May a mediator's notes related to offers and proposals be used as evidence for attorney's fees in the 

same action? 

 

No. 

 

The above quoted statute prohibits statements made in mediation from being admitted as evidence "in 

any proceeding in the action or other civil actions on the same claim".  There is no exception for the 

mediator's notes.  In fact, G.S. § 7A-38.4A, Settlement procedures in district court actions, (j) continues 

with: 

No mediator, other neutral, or neutral observer present at a settlement proceeding under this 

section, shall be compelled to testify or produce evidence concerning statements made and 

conduct occurring in anticipation of, during, or as a follow-up to a mediated settlement 

conference or other settlement proceeding pursuant to this section in any civil proceeding for any 

purpose, including proceedings to enforce or rescind a settlement of the action, except to attest 

to the signing of any agreements, and except proceedings for sanctions under this section, 

disciplinary hearings before the State Bar or the Dispute Resolution Commission, and proceedings 

to enforce laws concerning juvenile or elder abuse. 

Thus the mediator cannot be compelled to testify or produce evidence and the mediator notes under the 

earlier paragraph are inadmissible.  Once again there are exceptions listed in the statute which are 

inapposite in this situation. 

The same or similar language is found in section (l) of G.S. § 7A-38.1, Mediated settlement conferences in 

superior court civil actions.  Therefore this opinion applies to that program as well.   

The inadmissibility of evidence of offers made in mediation does not necessarily frustrate the desire to 

petition for attorney's fees based upon the history of negotiation. "No evidence otherwise discoverable 

shall be inadmissible merely because it is presented or discussed in a settlement proceeding" (G.S. § 7A-

48.4A).  


