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Advisory Opinion No. 47 (2025)  

(Adopted and Issued by the Commission on August 22, 2025) 

 

Mediator is in Control of the Conference, Rule 6(a)(1) 
 

 The mediator is always in control of the conference. The mediator may elect to prohibit 

mediation participants from possessing, displaying, or carrying a weapon in a mediated 

settlement conference. This applies to any mediation conference, whether the conference is 

held in person, remotely, or a hybrid conference. 

 

Concern Raised  
 

Mediator contacted the Dispute Resolution Commission (Commission) to ask if they can prohibit 

parties from brining weapons into a mediated settlement conference. 

 

Advisory Opinion  

 
May a mediator prohibit all parties from bringing a weapon into a mediated settlement 

conference? 

 

Yes. 

 

The mediator is always in control of the conference. Rule 6(a)(1) of the Rules for Mediated 

Settlement Conferences and Other Settlement Procedures in Superior Court Actions; Rule 6(a)(1) 

of the Rules for Settlement Procedures in District Court Family Financial Cases; Rule 6(a)(1) of 

the Rules of Mediation for Matters Before the Clerk of Superior Court; Rule 6(a)(1) of the Rules 

of Mediation for Matters in District Criminal Court; and Rule 5(a)(1) of the Rules for Mediation 

for Farm Nuisance Disputes all provide the following language:  

 

(a) Authority of the Mediator.  

(1) Control of the Mediated Settlement Conference. The mediator shall at all times 

be in control of the mediated settlement conference and the procedures to be 

followed. The mediator’s conduct shall be governed by the Standards of 

Professional Conduct for Mediators. 

 
The mediated settlement conference is a North Carolina court-proceeding, and the Commission is 

against a party bringing a weapon into the conference, whether remote or in person. Although the 
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settlement conference is a court-proceeding, the mediated settlement conference is rarely held at a 

courthouse. While a courthouse can provide security measures that will automatically prohibit 

weapons, the mediator who hosts a settlement conference may not have access to those same 

security measures.   

 

If a mediator elects to prohibit weapons at the mediated settlement conference, whether the 

conference is held remotely or in person, the Commission recommends the following best practice 

procedures. 

 

The mediator may define the procedural terms of the mediation by placing all parties on notice of 

the terms. The best practice is to provide a letter of engagement or contract for services, in writing, 

that outlines the desired procedure to be followed during the settlement conference. If the mediator 

elects to prohibit weapons in the conference room, or from being visible on camera, the mediator 

should provide written notice to all parties, and their counsel, advising that weapons will not be 

allowed in the settlement conference.  

 

Sample language that may be included in the mediator’s engagement letter or contract for services, 

that is not inclusive of all weapons may be: No person shall possess or carry into a mediation any 

weapon that has been identified in GS § 14-269(a), including a firearm or handgun as defined in 

GS § 14-409.39. 

 

The mediator, or firm, in control of their own office space may prohibit individuals from carrying 

a concealed handgun on the private premises by posting proper notice in an open area, under NCGS 

§ 14-415.11(c)(8).  

 

If a party to a mediation displays a weapon, in person or remotely, the mediator shall protect the 

integrity of the mediation process and terminate the conference. If all parties request to continue 

with the mediation process the mediator may recess and reconvene after the weapon has been 

removed. 

 

If the party to a mediation is a State employed law enforcement officer or member of the Armed 

Forces of the United States, or other professional, who is obligated to carry their weapon at all 

times while on duty, the mediator may remind the party they are not “on duty” while attending the 

mediated settlement conference. The mediator may prohibit the party from bringing their weapon 

into the conference and may request the party to step away from the conference so they can change 

into civilian clothing for the conference. The mediator may also recess and reconvene the 

conference to be held at a later date and time. 

 

Should the mediator believe one of the parties could be a danger to themselves, or others attending 

the conference, the mediator should immediately recess the mediation and attempt to reconvene 

the parties after a sufficient cooling off period has passed. If the mediator believes no progress will 

be made at a second session, the mediator should terminate the mediation and declare the 

conference an impasse.   
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 N.C. Gen. Stat. §7A-38.2(b) provides, “[t]he administration of mediator certification, regulation 

of mediator conduct, and certification shall be conducted through the Dispute Resolution 

Commission, established under the Judicial Department.” On August 28, 1998, the Commission 

adopted an Advisory Opinions Policy encouraging mediators to seek guidance on dilemmas that 

arise in the context of their mediation practice. In adopting the Policy and issuing opinions, the 

Commission seeks to educate mediators and to protect the public. 


