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N.C. Gen. Stat. §7A-38.2(b) provides, “[t]he administration of the certification and qualification of 

mediators and other neutrals, and mediator and other neutral training programs shall be conducted through 

the Dispute Resolution Commission, established under the Judicial Department.” On August 28, 1998, the 

Commission adopted an Advisory Opinions Policy encouraging mediators to seek guidance on dilemmas 

that arise in the context of their mediation practice. In adopting the Policy and issuing opinions, the 

Commission seeks to educate mediators and to protect the public. 

                                                 Concern Raised 

 
A mediator was contacted by a State Bar investigator who told the mediator that he was investigating a 

grievance filed against an attorney by the attorney’s client.  The grievance involved conduct that the client 

alleged occurred at a superior court mediated settlement conference, and the investigator explained that he 

wished to talk to the mediator about what occurred at the mediation.  Mediator asks whether he may 

speak with the investigator about the attorney’s conduct.  

                                                   Advisory Opinion 

N.C.G.S. § 7A-38.1(l) provides that evidence of statements made and conduct occurring in a mediated 

settlement conference are not subject to discovery and are inadmissible in any proceeding in the action or 

other civil actions on the same claim and then lists a few situations where this prohibition does not apply.  

One of the exceptions is a disciplinary proceeding before the State Bar.  Subsection (l) goes on to provide 

that no mediator “shall be compelled to testify or produce evidence concerning statements made and 

conduct occurring in anticipation of, during, or as a follow-up to a mediated settlement conference … in 

any civil proceeding for any purpose, including proceedings to enforce or rescind a settlement of the action, 

except … disciplinary hearings before the State Bar….” 

Clearly, the intent of the statute is to allow mediators to cooperate with the State Bar when subpoenaed to 

testify at a disciplinary hearing regarding an attorney’s conduct in mediation.  However, when no subpoena 

is involved, the Commission does not read this subsection broadly to permit mediators to answer an 

investigator’s questions in the preliminary stages of an investigation into a grievance, even in instances 

where other participants in the mediation raise no objections to or even encourage the mediator’s 

cooperation.   Moreover, the State Bar has advised the Commission that, absent a subpoena, State Bar Rules 



of Professional Conduct would not require an attorney-mediator to speak with an investigator about another 

attorney’s conduct.     

The Commission has long regarded confidentiality as a foundation of the mediation process.  Standard 3 

obligates mediators to maintain the confidentiality of all information obtained within the mediation process.  

The only exceptions include instances where mediators are under a statutory obligation to report the 

information or public safety is at risk.  In a previous Advisory Opinion (#01-03), the Commission cautioned 

mediators not to provide affidavits or to allow themselves to be deposed regarding what occurred at a 

mediation, even at the request or with the permission of all parties involved in the conference.  A mediator 

may testify at a State Bar hearing only when subpoenaed to do so and should advise the Disciplinary 

Hearing Commission before testifying of the prohibitions set forth in the statutes and Standards of Conduct 

regarding a mediator’s obligations to observe confidentiality.  A mediator who speaks with a State Bar 

investigator would be doing so without the safeguards that would be in place in the context of a State Bar 

hearing.   

Moreover, from a practical standpoint, the Commission does not believe that the refusal of a mediator to 

answer questions about an attorney’s conduct will hamper an investigation.  The parties, opposing counsel 

or other participants would normally have the same information as the mediator, and the investigator may 

speak with any or all of those individuals.   

Note: If a State Bar investigator contacts an attorney-mediator regarding the attorney-mediator’s own 

conduct, then State Bar Rule of Professional Conduct 8.1(b) provides that an attorney shall not, 

“…knowingly fail to respond to a lawful demand for information from an admissions or disciplinary 

authority, except that this rule does not require disclosure of information otherwise protected by Rule 1.6.” 

As such, unless a Rule 1.6 exception is involved, Rule 8.1(b) requires an attorney-mediator to respond to 

an investigator’s questions whether or not a subpoena was involved.  

 

 

 


