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Opinion Number 41 (2021) 
(Adopted and Issued by the Commission on March 5, 2021.) 

 
Concern Raised 

 
Mediator contacted the Commission to ask if a mediator may, after the conclusion of a mediation, whether 
successful or unsuccessful, thereafter serve in the role of a parenting coordinator for the parties if either 
assigned by the presiding judge or selected by the parties themselves. 

. 
 

     Advisory Opinion 

Does a Mediator have a duty to communicate with a lienholder?   
  
No.   
 
Rule 4 governing attendance at a mediated settlement conference does not require the attendance of a 
lienholder under Rule 4(a)(1). Rather, Rule 4(b) provides the attorneys or parties shall notify the lienholder of 
the scheduled mediation and shall request the lienholder to attend.  
 
Mediated Settlement Conference Rule 4(b) provides: 
 

Notifying Lienholders. Any party or attorney who has received notice of 
a lien, or other claim upon proceeds recovered in the action, shall notify 
the lienholder or claimant of the date, time, and location of the mediated 
settlement conference, and shall request that the lienholder or claimant 
attend the conference or make a representative available with whom to 
communicate during the conference. 

The above rule requires the attorney or party to the action contact the lienholder to notify them of the 
meditated settlement conference. However, until the lienholder attends the mediation, they are considered 
a nonparticipant.  The mediator holds no duty to the lienholder prior to the mediation and is precluded from 
discussing the mediation with a nonparticipant under Standard 3. Confidentiality.   

   

Standard 3. Confidentiality provides:  

A mediator shall, subject to exceptions set forth below, maintain the 
confidentiality of all information obtained within the mediation process.  

(a) A mediator shall not disclose to any nonparticipant, directly 
or indirectly, any information communicated to the mediator 
by a participant within the mediation process, whether the 
information is obtained before, during, or after the mediated 
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settlement conference. A mediator’s filing of a copy of an 
agreement reached in mediation with the appropriate court, 
under a statute that mandates such filing, shall not be 
considered to be a violation of this subsection. 

 

The mediator may confirm the fact that they have been appointed by the court to mediate the case (as this 
is in the public record and is not confidential) or direct the lienholder to the party or their attorney for 
information regarding the settlement conference without violating the Standards or Program Rules. 
However, the mediator is under no obligation to respond to the lienholder. 

Once the lienholder is invited to participate in the mediation, and the lienholder attends the conference, they 
become a participant at the mediation.  As a participant to the mediation, the mediator may disclose 
information regarding the mediation to the lienholder, so long as the information was not communicated in 
confidence to the mediator under Standard 3(b).     

Standard 3(b) Confidentiality provides: 
 

A mediator shall not disclose to any participant, directly or indirectly, any 
information communicated to the mediator in confidence by any other 
participant in the mediation process, whether the information is obtained 
before, during, or after the mediated settlement conference, unless the 
other participant gives the mediator TOC Standard 3 6 permission to do 
so. A mediator may encourage a participant to permit disclosure but, 
absent permission, the mediator shall not disclose the information. 

 

N.C. Gen. Stat. §7A-38.2(b) provides, “[t]he administration of the certification and qualification of mediators 
and other neutrals, and mediator and other neutral training programs shall be conducted through the Dispute 
Resolution Commission, established under the Judicial Department.” On August 28, 1998, the Commission 
adopted an Advisory Opinions Policy encouraging mediators to seek guidance on dilemmas that arise in the 
context of their mediation practice.  Later, the Policy was revised to provide that an Opinion be issued in instances 
where a mediator is disciplined publicly.  In adopting the Policy and amendments thereto and issuing opinions, 
the Commission seeks to educate mediators and to protect the public. 
 


